top of page

SØR SUDAN

Etter flere ti-år med krig mellom det islamistiske styret i Sudans hovedstad Khartoum og de mer kristne stammene i sør, ble Sør Sudan en egen stat i 2011 med Juba som hovedstad. Stammene i sør hadde kjempet for dette helt tilbake fra 1950-årene da Sudan ble løsrevet fra Britisk kolonistyre.

 

Begeistring da den nye staten ble etablert

Det var stor glede i sør da de kunne heise sitt eget flagg og fikk sin frihet. De kristne hadde ropt til Gud om dette i mange, mange år og så det som en gave fra Gud. Mange land gjorde mye for å hjelpe i gang den nye staten, men dessverre gikk det ikke mer en et par år så ble det krig igjen. Et par av lederne i regjeringen som kom fra to forskjellige stammer grep til våpen for å få igjennom sin vilje og fikk sine stammer med. Dette ble på mange måter enda verre enn den lange borgerkrigen de hadde hatt med Khartoum i mange år, og tusener av mennesker rømte tilbake til flyktningeleirene i det nordlige Uganda som de nettopp hadde forlatt for å være i sitt eget land.

 

Det var i Juba arbeidet startet

Under vår tid som misjonærer i Kenya kom vi også i kontakt med mennesker fra Sudan som brant etter å forkynne evangeliet og plante menigheter i sitt land. En av dem var Benjamin L. Terah som gikk på Bibelskole i Nairobi, Kenya.

Han bodde i perioder hos oss, og ble sterkt inspirert av menighetsplantings-arbeidet i Nord-Kenya. Da han reiste tilbake til Sudan etter fullendt bibelskole, begynte han å forkynne og starte menigheter i Sør-Sudan. Han kom tilbake til Kenya og ba om hjelp og Jan Ernst reiste opp for å hjelpe ham og begynte treningen av nyfrelste i evangelist- og forkynnertjeneste. Dette utviklet seg raskt og det ble også sendt et par forkynnere fra Kenya til Sudan som misjonærer for å hjelpe de nye menighetene.
 

Registrering av Sudan Pentecostal Churches

Etter ganske kort tid ble det behov for å registrere disse nye menighetene i forhold til myndighetene i Sudan, og det ble laget vedtekter som grunnlag for en slik registrering. Det viktige for Jan Ernst var at dette skulle være en nasjonal menighetsbevegelse som ikke var knyttet til noen bestemt utenlandsk misjon, men kunne ta imot støtte og hjelp og samarbeide med de som hadde hjerte for å hjelpe i evangeliseringen i Sudan.

Vedtektene ble godkjent av myndighetene, og Sudan Pentecostal Churches ble registrert som den første pinsebevegelse i Sudans historie.


Borgerkrigen ødelegger kontakten med menighetene i Sudan

I løpet av noen år reiste Jan Ernst til Sudan 15 ganger for å holde møter, seminarer og trene og veilede lederne i arbeidet der. Det var sterk vekst og fremgang og de første kirkebyggene ble også reist.

Men fra 1983 ble det vanskelig å holde kontakten med Sudan, da borgerkrigen mellom nord og sør startet for fullt. Det ble mye bønn for arbeidet, men lite nytt å høre om utviklingen.
 

Ny kontakt med menighetene i Sudan

I 1996 hadde pinsebevegelsens blad, Korsets Seier, besøk av en kirkeleder fra Khartoum, hovedstaden i Sudan. Han var i Norge sammen med 9 andre kirkeledere fra Sudan, invitert av Mellomkirkelig Råd og Norad. Han kunne da fortelle dem at pinsebevegelsen i Sudan hadde blitt startet av en nordmann og at det var hundrevis av menigheter i Sør-Sudan som kalte seg Gabrielsen Pentecostal Churches. Han ble da henvist til Korsets Seier som organ for pinsebevegelsen i Norge, men de fikk ikke tak i Gabrielsen da han var på studietur i USA.

Journalisten i Korsets Seier ringte til Jan Ernst da han kom hjem og spurte om det var han som hadde vært i Sudan. Det kunne han bekrefte, men han kunne også bekrefte at bevegelsen hette Sudan Pentecostal Churches, da han selv hadde skrevet vedtektene for denne.

Dette gav mulighetene for ny kontakt, og gjennom en svensk misjonær, Leif Zetterlund, som driver en humanitær organisasjon, IAS, kunne han organisere en ukes seminar i Nord-Uganda i 1999. Her ble da forkynnerne fra de såkalte ”frigjorte områdene” invitert til å komme for undervisning, og 70 forkynnere klarte å få det til.

Dette ble en kjempeopplevelse både for Jan Ernst og for de mange som han hadde trenet i Sør-Sudan 12-15 år tidligere. Jan Ernst underviste forkynnerne i en uke her i Koboko. Da han ble ønsket velkommen av lederen for bevegelsen uttrykker denne at det er en stor glede å ha ”bestefar” til Sudan Pentecostal Churches som hovedtaler.

 

En raskt voksende bevegelse

Sudan Pentecostal Churches er en av de største kristne menighetsbevegelser i både Sudan og Sør Sudan i dag, og har nesten 400 lokale forsamlinger med over 120.000 kristne. Det er stor vekst i arbeidet, og nå står de foran store utfordringer i forbindelse med at det er blitt fred mellom nord og sør i Sudan. Det er masser av de som er blitt kristne i hovedstaden som har vært flyktninger fra sør, og de har flyttet tilbake til sine steder og vil starte nye forsamlinger. Sør Sudan har også unådde folkegrupper, men det er ikke så mange og en del av disse er det allerede andre som når. Vi arbeider med å få fast arbeid blant en av dem og be om at det må lykkes. 

bottom of page